Kezdőlap

Németh T. Enikőt az MTA levelező tagjává választották

Németh T. Enikőt, az Általános Nyelvészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották

Németh T. Enikő

Száztíz jelölt közül választotta ki az Akadémikusok Gyűlése az MTA rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Május 3-án Németh T. Enikőt, az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszékének vezetőjét az MTA levelező tagjává választották. A kiválasztott kutatókat az Akadémia 195. közgyűlése után hivatalosan is bemutatták. A jelöléshez – a magas szintű tudományos munkán felül – legalább három, már MTA-tagtól érkező ajánlásra is szükség van, így maga a jelöltté válás is nagy elismerést jelent a kutatók számára.

„Az Akadémia Alapszabálya szerint levelező taggá az a magyar állampolgár választható meg, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli” – írja az MTA. A javaslatok áttekintése után a végső döntés titkos szavazás útján születik meg.

Tanszékvezetőnk az MTA honlapján.