Felelős nyelvészet - Alkalmazott Nyelvészeti Konferencia 2023

resling

Konferenciafelhívás

Az alkalmazott nyelvészet tárgykörében 2021-ben a hagyományteremtés szándékával nemzetközi konferenciasorozatot indítottunk angol és magyar nyelvű szekciókkal. A sikeres 2021-es konferencia után idén is megrendezzük a Felelős nyelvészet II. című konferenciát.

A konferencia célja most is az alkalmazott nyelvészet fogalmát tágan értelmezve olyan kutatásokat bemutatni, amelyek fennálló nyelvhasználati/nyelvi/kommunikációs társadalmi problémákat elemeznek, és arra reális megoldást javasolnak nyelvészeti eszközökkel, interdiszciplináris megközelítésben. A konferenciára társadalmilag felelős tudományos témákban várunk előadásokat. Konferenciánk elsősorban a kevésbé ismert alkalmazott nyelvészeti kutatásokat, a még ismeretlen (nem közismert) nyelvi dilemmák vizsgálatát, valamint ismert problémák új, innovatív elemzését, a megoldási javaslatok kidolgozását részesíti előnyben. Az oktató-kutató kollégák mellett doktoranduszok jelentkezését is szívesen fogadjuk. Tematikus szekciók, workshopok/kerekasztalok szervezését is tervezzük.
A konferencia tématerületei lehetnek: kommunikációkutatás (manipulatív nyelvhasználat, orvos-beteg, tanár-diák kommunikáció, vészhelyzeti kommunikáció stb.), igazságügyi területek, gazdaság, egészségügy, kereskedelem, diplomácia, turisztika, sport, oktatás, nyelvi jogok, informatika, műszaki területek, természettudomány, repülésbiztonság stb.

A konferencia helyszíne az ELTE BTK.

A konferencia plenáris előadói:

  • Alastair Henry (professor, Lund University),
  • Laki László János (tudományos munkatárs, Nyelvtudományi Kutatóközpont),
  • Ivana Didirkova (associate professor, Université Paris 8.)

Szervezők: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszéke, Interkulturális nyelvészet doktori programja és Alkalmazott nyelvészet doktori programja, valamint a Magyar Nyelvtudományi Társaság. A konferencia főszervezője Csizér Kata egyetemi tanár.

A jelentkezés, valamint a regisztráció részleteiről a konferencia honlapján tud tájékozódni.

Jelentkezési határidő előadóként absztrakttal: 2023. május 15. Absztraktok elbírálásának határideje: június 15.

Regisztrációs határidő és a részvételi díj befizetésének határideje: 2023. október 1.
A konferencia részvételi díja: 15.000 Ft.
Early bird regisztrációval 2023. szeptember 15-ig 10.000 Ft, egyetemi hallgatóknak és doktoranduszoknak 5.000 Ft.
Kérjük, akkor is regisztráljon, ha nem kíván előadni, de szeretne részt venni a konferencián. A nem előadó résztvevőknek a regisztráció ingyenes.

A konferencia honlapja: resling.elte.hu
E-mail-címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Helyszín: ELTE BTK 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A
Időpont: 2023. november 23–24.

A szervezőbizottság